Del artiklen

Kommer din lastbil ud at rulle på "74-tons-veje"?

Hvilke veje er forberedt til denne type trafik – og hvorfor netop disse veje? Det at udbygge vejnettet er set ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv meget rentabelt. I følge den svenske trafikstyrelse, Trafikverket, vejer en udbygning af de såkaldte BK4-veje til den positive side, hvad angår samfundsnytte. Lad os kigge nærmere på, hvilke fordele der er ved at køre HCT (High Capacity Transports) på BK4-veje.

Øget trafiksikkerhed

Brugen af HCT-køretøjer indebærer, at antallet af køretøjer på vejene mindskes, hvilket reducerer den samlede kollisionsrisiko, og det er i sidste ende til gavn for trafiksikkerheden. Også længere køretøjskombinationer ses som fordelagtige ud fra et trafiksikkerhedssynspunkt. Det er et faktum, at overhalingstiden forlænges, men fordi der er færre køretøjer på vejene, vurderes det alligevel at bidrage til øget trafiksikkerhed på det udpegede vejnet. Resultatet af Trafikverkets analyse viser, at ca. 9.000 km af vejnettet i Sverige teoretisk set kunne stilles til rådighed for længere køretøjskombinationer end de 25,25 m, der er tilladt i dag.

Sidste år var næsten halvdelen, ca. 45 procent, af de tunge køretøjer på de svenske veje overlæssede.
Det er en drastisk stigning sammenlignet med fem år tidligere, hvor tallet i følge Trafikverket lå på 23 procent. Det betyder, at behovet for HCT-køretøjer, som er bygget til en højere lastkapacitet, er steget i de senere år. HCT-byggede vogntog kan bidrage til, at færre overlæssede køretøjer kommer ud på vejene.

"Et overlæsset køretøj kan resultere i en dårligere stabilitet og en noget dårligere trafiksikkerhed. Det kan føre til flere ulykker",
siger Lennart Kalander fra afdelingen for national planlægning i Trafikverket

Effektivitet og miljø

Færre køretøjer med en højere lastkapacitet kan transportere en øget mængde gods, og det medfører et reduceret brændstofforbrug og en reduceret CO2-udledning pr. kilo last, hvilket automatisk fører til mindre luftforurening og anden miljøpåvirkning. Trafikverkets undersøgelse viser, at kombinationen af længere og tungere køretøjer er mere klimaeffektiv end tungere køretøjer alene. Vurderingen er, at det samlede potentiale ved indførelse af længere køretøjer med højere lastkapacitet er en reduktion i lastvognstrafikkens CO2-udledning på 4-6 %.

Samfundsøkonomien

I dag foregår næsten halvdelen af godstrafikken på den del af vejnettet, der foreslås udbygget. Ved at udbygge BK4-vejnettet og få flere til at bruge HCT-køretøjer kan man bidrage positivt til at mindske både køretøjsomkostningerne og transportomkostningerne. Desuden har den pågældende del af vejnettet allerede i dag en høj standard, og det vil derfor ikke medføre store tilpasningsomkostninger for samfundet overordnet set. I følge Trafikverket kan ca. 4.500 km sammenhængende vejnet åbnes i 2025 for en pris på 150 MSEK.

Potentiale og fordele ved BK4

  • Øget antal HCT-køretøjer mindsker miljøpåvirkningen

  • Færre køretøjer på vejene øger trafiksikkerheden

  • Vigtigt for samfundsøkonomien, små tilpasningsomkostninger for at udbygge vejnettet

 

Udfordringer og risici

For at skabe fremtidens BK4-veje til HCT-køretøjer, som er længere end de 25,25 m, der er tilladt i dag, kræves det for eksempel, at tilkørslernes længde og skifteområder har de rette mål, og desuden skal der findes omkørselsmuligheder med godt udsyn for personbiltrafik. Vejkryds og gennemfartsveje gennem bymæssig bebyggelse skal også fungere, så lange køretøjer kan passere. Med en udbygning af BK4-vejnettet er der også risiko for såkaldt overflytning fra jernbane til vej, hvilket i et vist omfang vil kunne modvirke klimamålene.

vbg_blogg_bk4_ig

Læs mere om, hvad du skal overveje ved valg af køretøjskombination

Kilde

"Längre lastbilar på det svenska vägnätet – för mer hållbara transporter (Trafikverkets rapport marts 2019)"

 

 

Kommentér dette indlæg

Abonnér på bloggen