Fremtidig godstransport

Del artiklen

Hvorfor skal man forvente, at der anvendes HCT (High Capacity Transports) i fremtiden? Hvis man ser på transporteffektiviteten, giver det store fordele.

Jeg har i noget tid tænkt over den fremtidige godstransport på vej. I dag fokuserer vi på transporteffektivitet, på at mindske CO2-udledningen fra transporter gennem elektrificering og på at anvende andre fornyelige brændstoffer. Dette fokus vil ikke ændre sig i nærmeste fremtid; det er en spørgsmål om overlevelse. Hos VBG er vi meget engagerede i HCT – High Capacity Transports. Vi har skrevet meget om dette i tidligere blogs, og der er en hel del fakta om, hvordan HCT kan være en vigtig brik i puslespillet, hvis vi skal nå vores klimamål.

Men hvordan kommer HCT til at påvirke udviklingen? Og hvordan vil en vejtransportløsning se ud i fremtiden, når vi bevæger os i retning af elektrificering og efterfølgende førerløse køretøjer?

Hovedformålet med HCT er at effektivisere transporten og dermed bidrage til mindre CO2-udslip pr. fragtet ton/km. Ud over mindre CO2-udslip bliver selve transporten mere konkurrencedygtig på grund af lavere brændstofomkostningerne for transportøren.

Får vi brug for HCT, når transporten elektrificeres?

Ja, for eftersom det koster penge at producere strøm, skal den også anvendes så effektivt som muligt. Fremdriftskilden og styresystemet er en dyr komponent i et køretøj og er sandsynligvis noget, transportøren ønsker at begrænse antallet af for at opnå en omkostningseffektiv løsning.

Derfor bør HCT spille en væsentlig rolle selv i et elektrificeret transportnet.

Et HCT-køretøj fragter mere gods per køretøjskombination, hvilket også er en fordel i den nuværende situation, hvor vi mangler chauffører. Med HCT udnyttes hver chauffør mere effektivt, og det vil være det samme i et elektrificeret køretøj, så ud fra dette perspektiv er HCT også relevant i et elektrificeret transportnetværk.

Men i et autonomt køretøj er der ingen chauffør. Hvordan bliver det så?

Hvis det autonome køretøj er elektrificeret eller på anden måde CO2-neutralt, er HCT så stadig noget at stræbe efter? Hvad er fordelene og ulemperne ved HCT, når forbrændingsmotoren er udskiftet med noget, der er helt CO2-frit, og når chaufførmanglen er løst med førerløse køretøjer. Kan transportnettet så blive mere effektivt med mindre og mere fleksible enheder? Eller er antagelsen om, at HCT er lig med transporteffektivitet og trafiksikkerhed, også rigtig, når køretøjet er førerløst?

Spørgsmålet er også, i hvilket omfang og med hvilke typer vejtransport der vil blive fragtet gods med førerløse køretøjer? Der er mange aspekter, der skal overvejes, men hvad vi ved med sikkerhed er, at vi har en spændende fremtid foran os, og at vi må hjælpes ad med at skabe bæredygtige og effektive transportløsninger.

Hvad er dine tanker og overvejelser om dette?

Jeg vil gerne tale med en ekspert

 

 

 

Kommentér dette indlæg

Abonnér på bloggen